For at have de bedste betingelser for at lære at svømme anbefaler vi følgende:
Badetøj
Skal sidde tæt – brug hellere badebukser end badeshorts. Badeshorts (med løse ben) giver mere modstand og gør det sværere at bevæge sig rundt i vandet. Vi oplever desuden flere børn der har problemer med at få dem til at sidde stramt nok, så de ikke glider ned når de sparker fra kanten.
Svømmebriller
Vi anbefaler klart brug af svømmebriller. Dels er det praktisk at bedre kunne orientere sig under vandet, og dels beskytter det øjnene mod kloren, der kan irritere slimhinderne i øjet efter svømningen.
Som en del af undervisningen vil vi engang imellem øve nogle ting uden svømmebriller – man har jo sjældent svømmebriller med hvis man går en tur på havnen og falder i vandet.
Kommer man i en situation hvor man har meget irriterede øjne efter svømning, kan man fylde koldt vand i et fad eller håndvasken, lægge ansigtet ned i vandet og blinke med øjnene, så øjnene skylles.
Fastgør langt hår
Især pigerne bruger nogle gange meget tid og energi på at feje håret væk fra ansigtet når de har hoppet rundt i bassinet, eller svømmet en tur. Faktisk er det nogle gange så slemt at det fjerner fokus fra det de egentlig skal tænke på.
Vi anbefaler at man enten bruger en badehætte eller sætter håret op med elastikker. De kvindelige undervisere har stor erfaring med hvordan man nemmest holder styr på sit hår – så spørg endelig hvis I er i tvivl.
Omkring shorty/varmt badetøj
Vi oplever flere og flere som har badetøj der kan isolere og holde på varmen. Vær opmærksom på at der er opdrift i disse dragter, der gør det svært for barnet at komme ned til bunden. Dragtens opdrift vil også hjælpe barnet med at flyde, i nogle tilfælde så meget at barnet kan flyde, selvom de bevægelser barnet laver ikke nødvendigvis er de korrekte.
Vi anbefaler at man altid har badetøj indenunder, så man til sidst i undervisningen kan tage dragten af, og være med til at dykke ned til bunden, og øve sig i at flyde uden dragten.
Dragten har i øvrigt størst varme-effekt hvis den sidder til i arme, ben og hals. Det vand som kommer ind i dragten varmes op, og holdes i dragten. Sidder dragten for løst skiftes vandet når barnet bevæger sig – dvs. det varme vand løber ud og der kommer koldt vand ind.
Husk at bade inden svømning
Alle, der skal i vandet, skal vaske sig inden – og igen efter eventuelle toiletbesøg. Færre bakterier i vandet reducerer de kemikalier der bruges til at rense vandet og vil give en bedre svømmeoplevelse.
Ingen apparater med kamera-funktion i omklædningsrummene
Vi vil i øvrigt gerne minde om at mobiltelefoner og andre apparater med foto/video-funktion skal holdes i taskerne i omklædningsrummene.