Kvik Kastrups Historie
Svømmeklubben KVIK blev en realitet den 1.oktober 1933, efter en konflikt i det daværende Boldklubben FUNKIS (nu Kastrup Boldklub). Et antal svømme interesserede, ønskede at opdyrke de nye muligheder der var opstået i forbindelse med etableringen af Kastrup Søbad i maj 1932. En af stifterne var Poul Albrechtsen, der i utallige år stod bag klubbens aktiviteter.
30’erne
I 1933 – 34 bestod programmet i den gamle svømmeklub også af aktiviteter på gymnastik fronten – man var jo nødt til at foretage sig noget i vinter sæsonen. Trods kulde og regn startede svømme sæsonen altid den 1.maj, og der var stor publikums tilslutning. Gymnastikpigerne “Cirkus Albrectsen” nåede i 1938 til provinsen, og håndboldsiden af klubben nåede det daværende A-række niveau. Senere etablerede såvel gymnastik- som håndbold afdelingerne egne klubber.
40’erne
Danmark var besat, men trods dette var der færden til og fra træningsbanen, som i en periode blev betragtet som en sikkerhedsrisiko. Trods disse genvordigheder levede klubben videre med de mulige aktiviteter, der var klart begrænset af den herskende krigstilstande.
50’erne
I 1955 fik et kulfirma “skovlen” under Svømmeklubben KVIK, idet træningsbanerne måtte nedlægges, og henføres til Amager Helgoland og Syrebroen, det hindrede fornuftige træningsforhold, men der var hjælp forude fra den fremsynede Tårnby kommune. I forbindelse med anlægningen af ny lystbådehavn, blev det bestemt at anlægge en badeanstalt – Kastrup Søbad. Der i mange år fremover blev søbadet hjemmet for den aktive svømmeklub.
60’erne
Klubben havde rundet sit 25. År, og tilværelsen så lys ud. Der startede andre sektioner i klubben, idet der blev etableret egentlig svømmeundervisning – svømmeskolen så sit lys i 1964. Entreen til badeanstalten udgjorde 25 øre, og det var dyrt !. Der blev dog etableret en særordning, så de dygtige svømmere fik adgang til gratis undervisning. I starten bestod svømmeskolen af en rektor – og 2 undervisere – som siden blev legendariske lærekræfter for Svømmeklubben KVIK. Januar 1961 blev et vendepunkt for klubben, den “gamle bestyrelse” havde mistet gnisten hvilket gjorde det nødvendigt med et generations skifte. Hurtigt lykkedes det at få flere medlemmer og få klubben ind i en gunstig udvikling. Det øgede aktivitets niveau gjorde det nødvendigt at forhøje kontingentet fra Kr. 2,50 pr. måned til hele Kr. 5,00 pr måned. I 1966 blev branddammen ved Korsvejen etableret, og klubben træningsmuligheder væsentlig forbedret idet. Der kunne nu trænes i en overdækket (boblehal), hvor faciliteterne var den rene luksus i forhold til tidligere. Klubbens svømmere var begyndt at vise flaget, og i 1966 blev det til de første finalepladser ved både KM og DM. – Klubmesterskaberne havde rekorddeltagelse – undertegnede starter i klubben – nærmest som vandskræk, mine jævnaldrende kammerater lokkede. Venskabsforholdet til SC Barsinghausen etableres, og er forbilledligt i relation til venskabsklubber.
70’erne
Vandpolo- og motions afdelingerne blev etableret i slutningen af 60’erne, og KVIK bliver igen retningsgivende, for hvordan en svømmeklub skal udvikles. I 1971 afgik bestyrelsen efter mange mislyde, kontingentet justeredes til prisniveauet for tiden, og medaljehøsten fortsætter i de kommende mange år – dette skulle vise sig at være starten til det niveau klubben siden skulle opnå på eliteplan. I løbet af 70’erne blev det en særdeles udviklingsrig periode for Svømmeklubben KVIK. Mange profiler opnåede en stærk profilering med stor fremgang indenfor samtlige afdelinger. I løbet af 70’erne er mange af de nuværende forældre aktive svømmere, og skaber mange fremragende resultater, bla. vindes der et antal Københavnske og siden et antal danske årgangsmesterskaber – klubben er på vej mod toppen.
80’erne
Svømmeklubben KVIK høster sine første medaljer ved Danske mesterskaber, det viser sig at de mange træningstimer nu giver resultater. KVIK disponerer nu også over Pilegårdsbadet, og vejen åbnes for en kolossal medlems fremgang. I løbet af 80’erne bliver det til en række medaljer på lokal og landsplan, samtidig nærmer klubbens medlemmer sig hastigt landsholds niveau indenfor såvel svømning som vandpolo. I midten af 80’erne etableres en landsdækkende turnering (Dan-cup for svømmehold).Klubben deltager i starten på laveste niveau – starten på en fantastisk udvikling. I 1989 havde klubbens damehold arbejdet sig frem til sin sæson nr. 2 i det daværende Dan-cup 1. Division. Det blev til den første sejr en gevinst, som er fornyet hvert år – 10 år i træk.
90’erne
Triatlonafdelingen har set dagens lys, og KVIK er med hensyn til resultater på højeste niveau i landet, og et niveau som landets bedste svømmeklub fastholdes gennem, at begge klubbens bedste svømmehold er i første division (DHM), og udviklingen fortsætter. I løbet af 90’erne opnår svømmeafdelingen på samme tid, at have 28 landsholdssvømmere repræsenteret på DSLF’s landshold. Året 1992 får klubben sin første OL – deltager, og Berit Puggaard vinder såvel international som national hæder. Klubben har nu igen en svømmer på niveau med Ragnhild Hveger, der var med ved klubbens start i 30’erne – et fantastisk niveau. Vandpolo afdelingen henter også mange medaljer, og det bliver også her til danske mesterskaber, det samme er i øvrigt tilfældet for de dygtige triatleter. I 1996 deltager 2 KVIK svømmere ved OL i Atlanta, da såvel Berit Puggaard som Sophia Skou kvalificerer sig. – Klubben manifesterer sig som verdens bedste klubhold for damer i 4 x 200 m fri for damer, Berit Puggaard har også hentet mange medaljer ved DM og EM. December 1998 vinder Sophia Skov 200 m fly ved EM på kortbane og vejen mod nye resultater er åben for den dynamiske klub, der tæller mere end 1.100 medlemmer.
00’erne
Blev en ny begyndelsen for elitesvømningen i KVIK. Efter succerige år op gennem 90’erne i DM for hold valgte de “gamle” piger at stoppe karrieren, og en ny generation skulle tage over. I august 2001 blev Ricki Clausen ansat, som manden der skulle genskaber storheden i KVIK. det blev til 7 år med Ricki i spidsen, og en sportslig tilbagekomst til top 3 i Danmark.
Ved udgangen af 2009 nåede vi 1.800 medlemmer.
10’erne
Vi indleder årtiet med i november måned at passere 2.000 medlemmer.
Åge Jakobsen
Det er vigtigt også at nævne Åge som et af de bærende momenter, såvel for hele klubben, men især for nybegynder afdelingen, Åge er både berygtet og berømt hos svømmerne og forældrene, og denne gamle hærdede træner rundede sit 40 års træner jubilæum den 01-11-2011